Bazen canlı olarak birçok farklı konuda olaylar ile karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bu tür durumlarda görmüş olduğumuz ve yaşadığımız anları belgelememiz gerekmektedir. İşte bu durumlarda tutanak adı verilen belgeler, yapılacak olan yaptırımların habercisi olmaktadır. Bir olayın yaşandığına dair kesinlik olarak gösterilen belgelere tutanak ismi verilmektedir. Yaşanılmış olan olayların yasalar önünde de açığa kavuşturulması ve tanınabilmesi için, gerekli bilgileri kullanarak düzenlemeler yapılmaktadır. Tutanak düzenleme bittiğinde, bildirmek istediğiniz herhangi bir olayı kanıtlar eşliğinde belge şeklinde nitelemiş olmaktasınız.
Sizler için bu yazımızda Tutanak Nedir? Nasıl Tutulur? başlığı altında gerekli bilgileri paylaşmak istiyorum. İnternette gezinti yaparken birçok kişinin bu konu hakkında bilgi almak istediğini fark ettim. Bende sizler için böyle bir makale hazırlayarak, aklınızdaki soru işaretlerini atmak istiyorum. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan tutanak ile ilgili merak edilen konu başlıklarımıza geçiş yapabiliriz.
İçindekiler
Tutanak Nedir?
Resmi olarak belgelenmesi gereken, bir duruma ait bilgilerin yer aldığı ve tarafların imzalamış olduğu belgeye Tutanak denmektedir. Bu belge türü cezai yaptırım durumu ya da bilgilendirme amacı ile tutulmaktadır. Bir problem yaşanıldığında sonrasında herhangi bir sıkıntı olmaması için, o anda tutanak düzenlenmesi, en sağlıklı uygulamalardan birisi olacaktır. Sonrasında zaman geçse dahi, önceden tutulan tutanak kayıtları, resmi olarak kabul edilmektedir.
Tutanak Nasıl Tutulur?
Tutanak tutma ve düzenleme ile alakalı bizlere yöneltilen birçok farklı soru oldu. Öncelikle tutanağın resmi bir belge olmasını unutmamanız gerekmektedir. Resmi makamlarda kullanabileceğiniz için, bazı dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.
Peki tutanak tutarken nelere dikkat edilmelidir? Bu soruyu hızlıca maddeler halinde cevaplamak ve sizleri bilgilendirmek istiyorum.
- Tutanağın başlığı A4 kağıdının tam olarak ortasına atılmalı ve büyük harfle yazılması gerekmektedir. Olay eğer başlık üzerinde belirtilmezse sadece “TUTANAKTIR” ibaresini koymanız yeterli olacaktır.
- Yaşanılan olayın ya da suçun niteliği belirtilerek yazılmaktadır. Yaşanılan olayın genel olarak detaylı bilgilerin verilmesi, sonrasında tutanağın anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.
- Yaşanılan olayın ya da suçun meydana gelmiş olduğu tarih, zaman ve mekan ile alakalı bilgileri de eklemeyi unutmamalısınız.
- Eğer ortada herhangi bir suç konusu varsa, deliller de tutanağa eklenmesi gerekmektedir. Ortaya çıkan delillerin de nasıl ve ne şekilde elde edildiği de özellikle tutanağa eklenmesi gerekmektedir.
- Tutanak, sadece kağıdın bir tarafına yazılmalıdır. Resmi bir şekilde kabul görüleceği için, arka tarafta herhangi bir şeyin olmamasına özen göstermelisiniz. Aksi taktirde tutanağınız kabul olmayacaktır.
- Tutanak içerisinde her iki tarafında ıslak imzalarının olması gerekmektedir. Aksi taktirde imzaların olmaması nedeniyle tutanak kabul sayılmayacaktır. Bu en önemli konulardan birisidir.
Buradaki maddeleri okuduğumuzda genel olarak Tutanak tutulurken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını paylaşmaktayım. Tutanak hazırlamadan önce, burada yazan maddeleri baştan sona doğru okumanızı tavsiye etmekteyim.
Tutanak Çeşitleri Nelerdir?
Tutanak tutmak ile alakalı gerekli bazı bilgileri sizlerle paylaştık. Peki tutanağı hangi durumlarda tutmamız gerekiyor? İşte bu sorunun cevabını sizlerle birlikte hemen paylaşmak istiyorum.
- Üst arama tutanağı,
- Buluntu tutanağı,
- Değer tespit tutanağı,
- Yangın yeri tutanağı,
- Olay yeri inceleme ve tespit tutanağı,
- Teslim tutanağı,
- Üst arama tutanağı,
- Suçüstü tutanağı,
Buradaki listeyi incelediğimizde ise Tutanak çeşitleri nedir sorusunu cevaplamaktayız. Genel olarak bu konu da bir hayli merak edilen ve araştırılması yapılan sorulardan birisiydi. Sizlerle birlikte paylaşmış oldum.
Bu yazımızda “Tutanak Nedir? Nasıl Tutulur?” başlığı altında makalemizi sizlerle birlikte paylaşmaktayım. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazmayı unutmayın.
Ayrıca bu içerikler de dikkatinizi çekebilir: