Takas Çeki Nedir, Takas Çeki ne işe yarar, Takas Çekinin avantajları nelerdir, Takas Çeki nerelerde kullanılır gibi merak edilen soruları bu yazımızda sizler için cevaplayarak bilgilendirmekteyiz.
Günümüzde ticari faaliyetler çerçevesinde binlerce farklı işlem gerçekleşmektedir. Ticari alanlarda yapılan ödemeler için onlarca farklı ödeme sistemi yer almaktadır. Hem alıcıya has avantajlı hem de satıcı için mantıklı olan ödeme sistemleri, farklı şekillerde işleyiş göstermektedir.
Ticaret ödemelerinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biriside çek sistemidir. Geçmişten bugüne kadar uzun vadelerde hizmet veren çek belgeleri, halen popüler bir ödeme sistemidir. Çek, bir kişi tarafından bankaya hitap edecek şekilde yazılır ve çekin yazılmış olduğu karşı taraf da çekte yer alan ödemeyi bankaya giderek parayı tahsil etmektedir.
Bazı durumlarda çekin başka bir banka üzerinden tahsil edilmesi istenmektedir. İşte bu esnada takas çeki konusu ön plana çıkmaktadır. Dilerseniz konu başlıklarımıza geçiş yaparak bizleri nelerin beklediğine kısaca göz atabiliriz.
İçindekiler
Takas Çeki Nedir?
Çek alanında sıklıkla kullanılan terim ve uygulamalardan biriside takas çeki özelliğidir. Kısaca anlatmak gerekirse; çekin üzerinde yer alan banka üzerinden değil, kendi çalışmış olduğunuz banka üzerinden ödeme almanızdır. Karşı taraf size bir çek düzenledi ve çeki size verdi. Çeki düzenlemiş olan kişinin çalıştığı banka, sizin çalıştığınız banka ile aynı değil. Bu durumda takas çeki özelliği ile birlikte endişe etmenize gerek kalmıyor.
Düzenlenmiş olan çeki alıyor ve kendi bankanıza tahsil ettiriyorsunuz. Çeki Takas Odası’na gönderiyor ve çekinizi tahsil etmiş oluyorsunuz. Bu şekilde size düzenlenen çeki kendi bankanızdan almış olacaksınızdır.
Ayrıca bkz: Tellaliye Sözleşmesi Nedir?

Takas Çekinin Avantaları Nelerdir?
Bildiğiniz üzere çeklerde düzenlenen sistem, tamamen bankalara bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Elinizdeki çek hiç kullanmadığınız bir bankaya ait diyelim ve parayı o bankadan çekmeniz gerekiyor. O bankaya gitmeniz ve hesap açma işlemleri vs bir hayli uğraşmanız gerekiyor. Fakat takas çekinin avantajı işte tam burada başlıyor. Bu işlemler ile hiç uğraşmadan direkt olarak kendi bankanızdan çekebiliyorsunuz.
Takas çekinin en büyük avantajı, alacaklı olan tarafın ödemeyi kendi çalıştığı bankadan alabilmesidir. Bu sayede takas istenmiş olan çek, alacaklı tarafın çalışmış olduğu bankaya götürülür ve çekin takas edilme isteği söylenir. Sonrasında ise banka, Takas Odası aracılığı sayesinde çek üzerine gerekli bilgileri ekler. Sonrasında ise bankaya takas konusu beyan edilir ve onay süreci başlar. Onaylandığı taktirde 1-2 gün içerisinde paranız hesabınıza geçmiş olacaktır.
Takas Çekinden Gelen Para Ne Zaman Hesaba Geçer?
Bizlere gelen en çok sorulan konulardan biriside takasa verilen çek ne zaman hesaba geçer sorusudur. Takasa verilmiş olan çek, vade tarihi geldiğinde tahsil edilebilir duruma gelmektedir. Takasa verilen çekin onaylanması durumunda, vadenin de gelmesi ile birlikte ödeme 1-2 gün içerisinde hesaplara yatmış olacaktır.
Bu yazımızda Takas Çeki Nedir? Ne Tür Avantajları Vardır? başlığı adı altında sizlerle birlikte paylaşımda bulunmaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilir ve bizlerle hızlıca paylaşımda bulunabilirsiniz.
Ayrıca bkz: Dijital Hizmet Vergisi Nedir?