Stopaj vergisi, gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan bir vergi sistemidir. Buna göre gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan kazanç sahiplerinin, ödeme sırasında kanun kapsamında belirtilmiş oranlara göre ödeme tutarlarının korunması sağlanır. Bu sayede vergi dairesine iş yapan kişiler adına peşin olarak ödemeler yatmaktadır. Stopaj verisi, kesilen vergi anlamına da gelmektedir. Bu verginin amacı ise özellikle vergi tahsilatlarını kolaylaştırmak ve aynı zamanda düşük tutarlı matrahların vergilendirilmesine imkan tanımaktır.
İçindekiler
Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Stopaj vergisinin ödenmesi için tarihler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Buna göre Gelir İdare Başkanlığı’nın belirlediği tutarlarda, stopaj vergisinin iki taksit olarak ödenmesi mümkündür. Kira stopaj hesaplamaları ise genellikle her senenin Mart ayında beyan edilmektedir. Ödemeler ise genellikle Mart ve Temmuz aylarında talep edilmektedir.
Tavsiye içerik => Muhasebe Programı Nedir?
Stopaj Kesintisi Ne Zaman Yapılır?
Stopaj kesintisinin hangi alanlarda yapılacağına Gelir Vergisi Kanunu kapsamında karar verilmektedir. Aynı zamanda ödeme türlerine göre de farklı stopaj oranlarının uygulanması söz konusudur. Genel olarak stopaj kesintisi yapılan alanlar ise aşağıdaki gibidir:
- Serbest meslek ile ilgili ödemeler,
- Personellere yapılan ücret ödemelerinde,
- Kira ödemelerinde,
- Kar paylarında.
Mutlaka göz atmalısınız => HRM Nedir?
Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Stopaj vergisi hesaplaması ödeme kalemlerine göre yapılmaktadır. Buna göre:
- Ücret ödemeleri kapsamında işverenlere vergi kesintisi yapılmaktadır. Bunun için uygulanan kesintiler %15, %20, %27 ve %35 olarak farklı vergi kesintileri söz konusu olabilir.
- Kira ödemeleri kapsamında kiracılardan vergi kesintisi yapılmaktadır. Bu kesinti tutarı ise yüzde 20 oranındadır.
- Yıllara sari inşaat yerleri ödemeleri için hizmeti alan kişilerden vergi kesintisi yapılmaktadır. Bunun için yapılan kesinti ise yüzde 3 olmaktadır.
- Serbest meslek erbaplarına yapılan ödemeler kapsamında hizmeti alan kişilerden yüzde 20 oranında kesinti yapılmaktadır.
- Çiftçilerde satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerde, mahsulü ya da hizmeti alan kişilerden yüzde 2 ve 4 arasında kesinti yapılmaktadır. Bunun için borsaya tescili olan kişilerden yüzde 2, olmayanlardan yüzde 4 oranında kesinti yapılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Stopaj vergisi nedir kim öder?
Kira stopajı ne demek?
Stopaj vergisi ne zaman ödenir?
Mutlaka göz atmanız gereken içeriklerimiz;