Market, manav, alışveriş alanları gibi birçok farklı yerde stok ile alakalı onlarca farklı terimi duymaktayız. Bu terimlerin her birinin farklı anlamları bulunmaktadır. Son zamanlarda internet alanında sıklıkla Stok Maliyeti Nedir ile Stok Maliyeti Hesaplama kavramlarının anlamlarını araştıran birçok kişinin olduğunu görmekteyim. Bu sebepten dolayı da sizler için bu konuyu detaylı olarak araştırdım ve bilgilerini paylaşmak istiyorum. En çok merak edilen konu başlıklarını seçtim ve bu yazımda başlıklar halinde cevaplayarak, aklınızdaki tüm soru işaretlerini atmış olacağım.
İçindekiler
Stok Nedir?
Firmaların üretim aşamasında ihtiyaç duyabilecekleri hammadde, mamul, yarı mamul, artık gibi varlıkları ellerinde bulundurmasına Stok denmektedir. Firmaların maliyet alanında yaptığı en iyi çalışmalardan birisi stok tutmaktır. Yapılan her maliyet gibi stoklar da alternatif olarak maliyet yükseltilmeden kontrol edilerek tutulmalıdır. Burada aslında amaç üretim talebini karşılayacak şekilde stoklar yapmaktır. Bunun yanında lojistik, saklama, aşınma gibi maliyetlerin de düşürülmesi çalışılır.
Neden Stok Tutulur?
Stok yaparken bazı şartlar altındaki nedenlere göre uygulama yapılmaktadır. Yaptığım araştırmalarda bu soru için 3 maddelik bir cevap buldum ve şimdi kısaca sizlerle birlikte bu 3 maddeyi paylaşmak istiyorum.
- 1. Talep Artışlarına Hazırlıklı Olmak: İleride gelebilecek olan taleplere karşı ellerinde mal tutmak, satış yapan firmalar için büyük bir avantajdır. Bu sayede talep geldiğinde stok alanından hızlıca tedarik edebilirler.
- 2. Tedarik Maliyetlerini Düşürme: Bildiğiniz üzere mal tedariği yapılan alanlardan toplu şekilde alım yapmak, alım maliyetini bir hayli düşürmektedir. Bu sebepten dolayı da firmalar toplu şekilde alım yaparlar ve stok şeklinde saklarlar. Hem maliyet hem de stok için büyük bir avantaj diyebilirim.
- 3. Gelen Zamlardan Korunma: Üretimde kullanılacak olan hammaddeler ile malzeme fiyatlarında herhangi bir artış beklenişi varsa, firmalar önceden satın alma yaparak stok yapmış olurlar. Bu sayede zamlı paradan kurtulmuş ve stoklarına malzeme eklemiş olurlar.

Stok Maliyeti Nedir?
Stok tutmanın 2 farklı maliyet türü yer alıyor. Bunlar bulundurma ve bulundurmama olmak üzere ayrılmaktadır. Peki stok maliyeti nedir? Sizlerde bu sorunun cevabını merak ediyorsanız hızlıca cevaplarımıza geçiş yapabiliriz.
- Stok Bulundurma Maliyeti: Kira, elektrik, sigorta, hasarlı gibi malların stoğa bağlanması durumunda yer alan paralar, bazı durumlarda faiz gibi kayba uğrayabilir. Bu sebepten dolayı da bu duruma stok bulundurma maliyeti denmektedir.
- Stok Bulundurmama Maliyeti: Yeterli miktarda stok bulundurmama durumunda müşteriyi bekletme, müşteriyi kaybetme gibi durumlarda sonuçlanmış olan durumlara stok bulundurmama maliyeti denmektedir.
Burada her iki maliyet durumunu dengeleyebilmek en önemli konulardan birisidir. En verimli şekilde maliyet durumlarını dengelemeye Stok Yönetimi adı verilmektedir. Sizlerde bu konuda dikkatli ve düzenli olarak planlamalar yapmanız gerekmektedir.
Stok Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Stok maliyetinin hesaplanması konusunda bazı belli başlı yöntem kuralları yer almaktadır. Bu yöntemler eşliğinde sizlerde stoğunuzun maliyet hesaplamasını gerçekleştirebilirsiniz.
- Negatif adı altında bulunan envanter, maliyet hesaplamalarında dikkate alınmamalıdır.
- Mamul ile yarı mamul stok maliyetlerinin hesabı üretim reçetesinin uygulanması durumunda yapılmaktadır. Eğer yarı mamullerde firmaya geliş durumu dış alım sayesinde gerçekleşirse, üretim girişlerinde de alım belgelerinin kayda alınması ve maliyet hesabına dahil edilmesi gerekmektedir.
- Firmalar stok ve envanter giriş kayıtlarını düzenli olarak yapabilmeleri gerekmektedir. Bu durumda olabilecek ihmaller, son hesaplama durumunda ciddi yanlışlar ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.
Bu yazımızda sizlerle birlikte Stok Maliyeti Nedir, Nasıl Hesaplanır? başlığı altında genel olarak bilgilendirme yapmaktayım. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Sizlerde aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazmayı unutmayın.
Ayrıca bu içerikler de dikkatinizi çekebilir: