Ön Muhasebe, resmi olarak geçen iş faaliyetlerimizin olmazsa olmaz denilen işlevlerinden bir tanesidir. Birçok alanda ön muhasebe ile alakalı cümlelerin geçtiğini görmekteyiz. Bu sebepten dolayı da sizlerle birlikte bu tür bir makale paylaşımında bulunmak istedim. Bu yazımızda ön muhasebe nedir, ön muhasebe nasıl yapılır gibi soruların cevaplarınız sizlerle paylaşarak bilgi akışında bulunacağız.
İçindekiler
Ön Muhasebe Nedir?
Ön muhasebe, bir işletmenin yönetimi için fatura kesilmesinden tutunda tahsilat adımına kadar, ürünlerin stok takibine, faturaların kesilme tarihlerine gibi daha birçok süreci takip eden ve bu süreçleri kayıt altına alan bir iş alanı diyebiliriz. Burada ki asıl görevi firmanın birçok adımlarını takip eder ve resmi bir dil ile birlikte kayıt altına alır.
İşletmelerde, işlerin sürdürülebilir yönetimi için gelir-gider takibi çok büyük bir önem taşımaktadır. Tabi ki bu gelir gider için de tahsilatlar, faturalar önem arz etmektedir. Bu tür programların takip edilmesi, kayıt altına alınması planlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Düzenli olarak ön muhasebeciler bu süreçleri kayıt altına almaktadırlar. Aldıkları kayıtları ise resmi diller aracılığıyla belgelemesi gerekmektedir.
Ödemeler, tahsilat takipleri, banka kasa hesapları, masraf takibi gibi birçok işlem ön muhasebe programını kapsamaktadır. Bu işi şirkette bu bölümle alakalı çalışan veya muhasebe ile alakalı bir bölümden mezun olan kişiler gerçekleştirebilmektedir. Bu tür firmalar genel olarak ön lisans veya lisans mezunu olan kişileri işe almaktadır. Aynı zamanda sektörel alanlarda deneyimlerinizin olması çok daha avantajlı olacaktır.

Ön Muhasebede Neler Yapılır?
Ön muhasebe denilen programlarda belli çizelge ve durumlar incelenerek kayıt altına alınmaktadır. Sizler için bunları listeledim ve paylaşmak istiyorum.
- Banka hesap takibi
- Müşteri takibi
- Borç ve alacak listesi takibi
- Aylık Bordrolar
- Çek ve senet takibi
- e-Fatura, Proforma Fatura ve e-İrsaliye işlemlerinin takibi
- Firmaya giren stok giriş ve çıkışları
- Gelir ve gider takibi
- Nakit akışı takibi
- Ödemelerin ve tahsilatın takibi
- Raporlar oluşturma
Burada paylaşmış olduğum maddeler ön muhasebe programı içerisinde yer alan özelliklerdir. Tabi ki burada ayrı olarak kayıt altına alınabilecek faktörlerin de çıkabileceğini unutmayın.
Ön Muhasebe Nasıl Yapılır?
Ön muhasebe, genel olarak yeni kurulan ve genç işletmelerde işletme sahibi tarafından uygulanan bir sistemdir. Gelişmiş ve büyük olarak adlandırabileceğimiz firmalar ise ön muhasebeci alımı yaparak bu tür işleri o kişinin yapmasına olanak sağlamaktadır. Elle yapılan işler genel olarak bilgisayar üzerinde Excel çizelgeleri ile birlikte kayıt altına alınmaktadır.
Burada yapılan kayıtlara özen gösterilmelidir. Hataya yer vermek, firma için büyük problemlere yol açabilmektedir. Faturaların yanlış kesimi, hatalı vergi hesaplanması gibi birçok faktör olumsuz sonuçlanmaktadır. Şirkete bu tür durumlarda mali olarak büyük cezalar yaptırımı uygulanmaktadır.
Bu yazımızda sizlerle birlikte Ön Muhasebe Nedir, Ön muhasebe nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını paylaşarak sizleri bilgilendirmekteyiz. Sizlerde hemen aşağıda bulunan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilir ve bizlerle hızlı bir şekilde paylaşabilirsiniz.