İçindekiler
Marka Tescili Nedir?
Marka bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran en önemli özellik olarak kabul edilir. Ürün ya da verilen hizmetin birçok kişi tarafından tanınması ve sevilmesi konusunda büyük önem taşır. Günümüzde tüketiciler birçok ürün ve hizmet arasından marka değeri yüksek olana doğru tercihlerini yönlendirir ve ona göre karar verirler.
Marka değeri bu kadar önemliyken işletmenin mal ve hizmetlerini koruyup müşterilerini kaybetmemek, faaliyet gösterdiği alanda en iyi şekilde temsil edilebilmesi için marka değerini korumaya günden güne daha fazla özen gösterir. Bu koruma isteğinden dolayı da zamanla marka tescilini adı verilen yasal koruma hakkı ortaya çıkmıştır
İşletmenin varlığını temsil eden tüketiciye en kısa sürede ulaşmayı sağlayan özelliğe sahip markanın korunması gerekmekte olup hak sahibinin tüm haklarının yasal olarak koruma altına alınması gerekmektedir ‘‘Marka Tescili‘’ tam da bu noktada devreye girer ve istenilen korumayı sağlar. Marka tescili üzerinde düşünülüp araştırma yapılmış ardından kamuoyuna duyurulmuş bir markanın bir başkası tarafından kullanılmasını engeller.
Nasıl Alınır?
Marka hakkının tamamen bir işletme hakimiyetine geçmesi için başvurunun ardından devam eden bir sürecin işlemesi gerekir. Belirli aşamaları bulunan bu süreç ortalama olarak 7 ay gibi bir sürede bitmekte ve başvuru kesin bir kararla sonuçlanır.
-Gerekli tüm evraklarla birlikte tescil başvurusu
-Türk Patent Enstitüsünün başvuruyu inceleyip değerlendirmesi
-Başvuruya itiraz olursa diye 4 ay bültende yayınlanması
-Olursa başvuruya dair itirazın değerlendirilip karar verilmesi
-Tescil belgesinin verilmesi yada onaylanmayıp verilmemesi
Marka Tescili Neden Önemlidir ?
Yasalarla koruma altına alınmış tescilli marka her şeyden önce işletmenin varlığına ve değerine verilebilecek zararı meydana gelmeden engelleyebilir. Bu markanın art niyetli insanlarca taklit edilip piyasaya sunulması halinde asıl markanın gelir kaybına neden olmakla birlikte müşterilerin güvenini de zedeler.
Asıl işletmeyi taklit eden art niyetli insanların marka tescili bulunmayan bi işletmeyi hedef alması durumda ürünlerin kendisine ait olduğunu marka üzerinde hakkı olduğunu iddia ederek asıl işletmeden önce marka tescili alıp, sadece taklit etmekle kalmayıp onu sahiplenebilirler. Koruması olmayan markaya sahip işletmelerin bu gibi durumlarda malesef yapabileceği hiçbir şey yoktur ve tüm yatırımları boşa gider.
Marka Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?
Markaya zarar verici unsurlardan korunmak için yapılması gereken markayı yasal olarak koruma altına almaktır, bunun için de tescil başvurusunda bulunulmalıdır. Kısa adı TPE olan Türk Patent Enstitüsü bu başvuruların alınıp titizlikle incelendiği ve sonuca bağlandığı kurumdur. Bu kuruma yapılacak başvurular iki şekilde olur; bireysel ve atanacak kişi aracılığı ile başvuru.
Her marka için ayrı ayrı tescil başvurusu yapılmalıdır. Bu başvurular hem internet ortamında hem de fiziki belgelerle yapılabilmektedir. Süreç içerisinde gerekli tüm belgeler doğru ve eksiksiz bir şekilde iletilmelidir. Markanın güvenilirliği ve tescil edilme hızı bakımından kullanılacak belgeler son derece önemlidir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmelidir.
Marka tescil etme başvurusu, gerekli belgelerinin eksiksiz olarak iletilmesinin ardından teslim tarihinden itibaren başlar. Marka başvurusu yaparken, marka içerisinde latin alfabede yer alanlar dışında bir harf kullanılmışsa bunların geçerli mevcut alfabedeki karşılıkları da açık şekilde yer almalıdır
Söz konusu belgeler :
-Başvuru sahibinin açık kimliğine ait belgeler
-Başvuruya sebep olan ürün ve hizmetlerin açıklamalı listesi
-Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge
-Rüçhan hakkın talep edildiyse bunun ödendiğine dair belge
-Ortak marka başvurusu için ilgili şartname
Marka Tescili Süresi Nasıldır ?
Marka Tescil Belgesinin alınmasının ardından tam 10 yıllık bi geçerlilik süresi mevcuttur. 10 yıllık dönemin ardından belgeyi yenilemek adına tekrar başvuru yapılması gerekmektedir.
Ayrıca bu dönem sona erdikten sonra 6 ay içerisinde belge yenilenmezse otomatik olarak iptal edilerek marka hakkı üzerinde koruma kalmamaktadır.
Bir başka önemli unsur ise marka tescil başvurusunda bulunan markanın kullanma zorunluluğun olmamasıdır. Fakat tescil süresi üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hala kullanılmıyor ise markanın iptal edilmesi söz konusudur
Marka Tescil Kategorileri Nelerdir ?
Her yıl yeni markalar piyasaya sürüldüğü düşünüldüğünde marka patent konusunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılır. Her sektörün kendine özgü özellikleri olduğundan hepsinin belirli standartlara göre kategorilere ayrılması gerekir. Kısacası markanın kullanılacağı alanı göze alarak başvuru yapılması gerekmektedir.
Söz konusu alanlar 45 kategoriden oluşmaktadır 1- 35 arasında yer alanlar mal, 35-45 arasında yer alanlar hizmet tescil işlemi ardından kategori ekleme işlemi yapılamaz.
Örneğin belli bir kategoride yer alan tekstil ürününe ait marka adı altında gıda sektöründe isteğe bağlı üretimi yapılamaz. Aynı isimle farklı kategorilerde bulunmak isteyen bir markanın, diğer kategoriler içim başvuru sürecini tekrardan gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ayrıca bunun için ekstra bir ücret ödenmelidir ( güncellenen ve bilinen son fiyat 240 TL)