Hukuki sebeplerden dolayı ortaya çıkan sorunlardan birisi de icra sorunudur. Kiracı vaktinden önce kirasını ödemezse bu problemlerle sık sık karşılaşabilir. Günümüzde bu tip olaylara şahit olabiliyoruz. Burada sadece kiracının değil, kiraya veren kişinin de hakları korunmak zorundadır. Kira ödemeyen kiracı ile ilgili tüm bilgileri birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Kirasını Ödemeyen Kiracıya Ne Yapılır?

Kirasını ödemeyen kiracı, ekonomi, sağlık ya da diğer sebeplerden dolayı yükümlü olduğu kirasını veremeyebilir. Ancak dediğimiz gibi olaya tek taraflı bakmamalıyız. Bu olayda ev sahibi de mağdur olabilir. Kira ödemeyen kiracı için icra süreci başlatılabilir. Bu durum en son tercih edilen yöntemdir.
Ev sahibi ilk önce kendi yöntemlerini uygulayabilir. Elektrik ve suyu kesmeyi örnek olarak verebiliriz. Başka bir deyişle ev sahibi kiracıya mobbing uygular. Ancak bu doğru bir yöntem değildir. Kiracı karşı tarafa dava açarak icra sürecini uzatabilir. Bu da zaman kaybına neden olur. Bunun yerine icra takip işlemini bir an önce gerçekleştirerek kiracıdan talep ettiği parayı almalı, gerekirse kendi evinden kiracıyı çıkartmalıdır. Yazılı ihtar çekilerek çıkarma işlemi gerçekleştirilebilir.
Ayrıca bkz: Basit Yargılama Usulü Nedir? içerimizi hakkında bilgi edinmek için web sitemizi takip etmenizi tavsiye ediyoruz.
Kirasını Ödemeyen Kiracı Nasıl İcraya Verilir?

Ev sahibi, kira sözleşmesine dayanarak kirasını ödemeyen kiracı hakkında icra işlemi başlatabilir. Noter huzurunda hazırlanan ihtarname ile kiracının yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda uyarılır. Kiracı yine kirasını ödemezse 2.kez ihtarname çekilir. Ev sahibi bu sefer alacağının tamamını talep edebilir. 3.kez aynı durum olursa, Ev sahibinin kiracıya tahliye davası açma hakkı kazanır.
Ardından da icra takip işlemi başlar. İcra takibinden sonra kiracı 30 gün içerisinde kirasını ödemek zorunda kalır. Kiracı icra emrine itiraz edebilmesi için çıkan karardan sonraki 7 gün içinde itiraz talebinde bulunması gerekir. Yapılan itirazdan sonra mülk sahibi 6 ay için itiraz talebini kaldırmazsa başlatmış olduğu icra takibi düşer ve haklarını kaybetmiş olur.
Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneği
Kiracı için çıkartılan ihtarname noter huzurunda düzenlenir. PDF ya da Word dosyası olarak hazırlanır. Herhangi bir problemle karşılaşmamak için ihtarnamenin mutlaka noter aracılığıyla gönderilmesi gerekir. kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği aşağıdaki gibidir:

Ayrıca bkz: Yardım Nafakası Nedir? Şartları Nelerdir? yazımı incelemek için sitemizi takip etmeyi unutmayınız.