KDV, bildiğiniz üzere kamu harcamalarında kullanılmak üzere devletin kişilerden almış olduğu bir vergi çeşididir. Birçok kişi son zamanlarda KDV Matrah hesaplama gibi paylaşımlar yaparak sorular sorduğunu fark ettim. Bende bu bunun üzerine sizler için bu şekilde bir makale hazırlamak istedim.
KDV Matrah hesaplaması ile alakalı genel olarak merak edilen tüm soru başlıklarını ele aldım. Bu sayede sizlerin de aklında yer alan soru işaretlerini kolaylıkla kafanızdan atmış olacağız. Sadece matrah hesaplaması ile alakalı bilgileri değil, KDV ile de bazı bilgi paylaşımlarında bulunmak istiyorum. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan merak edilen konu başlıklarımıza geçiş yapabiliriz. Bu sayede bizleri ne tür bilgilerin beklediğini de görmüş olabiliriz.
İçindekiler
KDV Nedir?
KDV, açılım olarak Katma Değer Vergisi anlamını taşımaktadır. Vergi mükellefi olan kişilerin yarattıkları katma değer üzerinden aylık olacak şekilde ödemiş oldukları bir vergi türüdür. Ülkemizde KDV’nin tarihi 1985 yılına kadar dayanmaktadır. KDV’nin günümüz şartlarında en çok rastlanan şekli satılan ve alınmış olan ürün yada hizmetin sonucunda dolaylı olarak ödenen vergidir. Yapılan hemen hemen her alışverişlerimizde KDV payları dolaylı şekillerde alınmaktadır.
KDV Oranları Nelerdir?
KDV oranları, ülkemizde en çok merak edilen ve araştırılması yapılan konulardan birisidir. Kısaca bu konu hakkında sizleri bilgilendirmek istedim. Ülkemizde ürün ve hizmetlerde %1, 8 ve 18 oranları üzerinden 3 farklı Katma Değer Vergisi uygulanmaktadır. Genel olarak en çok karşılaşılan oranın %18 olduğunu da söyleyebilirim. Tabi burada oranların belirlenmesi alınan ürün yada hizmete göre farklılıklar göstermektedir.
KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?
KDV hesaplamasını genel olarak bilen kişiler kendileri hesaplamaktadır. Örnek olarak 200 TL olan bir ürüne %18 KDV uygulandığında, çıkan sonucun 236 TL olduğunu görmekteyiz. Hesabı KDV’nin 1 eklenmiş oranı ile çarpılmaktadır. İlk olarak KDV hesaplamasında istenilen tutar girilir, sonrasında ise ürün veya hizmetin belirlenmiş olan vergi oranı yazılmaktadır. Çıkan sonuçta KDV hesaplaması kolaylıkla karşımıza çıkmaktadır.

KDV Matrahı Nedir?
Matrah, vergisel bir terim türüdür. KDV matrahı ise satış faturalarında KDV hariç bırakılan tutarların 1 aylık zaman diliminin toplamının KDV matrahı olarak adlandırılmaktadır. Birçok üründe KDV’ye ek olarak ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) uygulanmaktadır. Bu tür ürünlerde hesaplanmış olan ÖTV, KDV matrahına dahil edilmemektedir. Dilerseniz şimdi bir diğer konumuz olan KDV Matrah hesaplaması başlığına geçiş yapabiliriz.
KDV Matrahı Nasıl Hesaplanır?
Bizlere bu konuyu hazırlamadan önce konu ile alakalı onlarca farklı konu soruldu. Aralarında en çok sorulan sorumuz ise kdv matrahı hesaplaması konusu oldu. Bende sizler için bu konuyu detaylı bir şekilde açıklamak ve kafanızdaki soruları atmak istedim.
KDV matrah hesaplama kısmında gerekli olan bazı formüller yer almaktadır. Sizler için bu formülleri liste şeklinde paylaşmak istiyorum.
- KDV tutarı / KDV oranı x 100 = Matrah (KDV hariç tutar)
- Matrah + KDV Tutarı = KDV Dâhil Tutar (Toplam)
- Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100)
Buradaki tabloya baktığımızda genel olarak kdv matrah hesaplama formülü listesini ele almaktayız. Eğer KDV matrah hesaplaması yapmak isterseniz, bu tabloyu cihazınıza kaydederek istediğiniz zaman hızlı bir şekilde kullanım sağlayabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlerle birlikte KDV Matrah Hesaplaması Nasıl Yapılır? başlığı altında bilgilendirme yapmaktayım. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Sizlerde aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazmayı unutmayın.
Ayrıca bu içerikler de dikkatinizi çekebilir: