Resmi kurum ve özel firmalar, her satış işleminden sonra kanunen fatura kesmesi gerekmektedir. Her türlü satış işleminden sonra kesilmesi gereken faturalar, satış işlemine dair tüm bilgileri içermektedir. Faturalar ile birlikte ticaret sonrasında yapılacak olan işlemler takibe alınarak, planlamalarınızı daha iyi yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizlerle birlikte kapalı fatura nedir, kapalı fatura nasıl kesilir sorularının cevaplarını vererek sizlerle paylaşmak istiyorum.
İçindekiler
Kapalı Fatura Nedir?
Kapalı fatura, ödeme yapılırken faturanın kesilmesidir. Satış yapıldıktan sonra ödemesinin hemen nakit olarak yapılmasıdır. Satış işleminden hemen sonra fatura kesilmektedir. Fatura kapanır ve alıcının herhangi bir borcu kalmamaktadır. Kapalı fatura kesildikten sonra hem alıcının, hem de satıcının bu işlemle ilgili bir alakası bulunmamaktadır.
Kapalı faturalarda bulunan kaşe, imza, mühür gibi etkenler açık faturaya göre farklılıklar gösterebilmektedir. Şimdi ise kapalı fatura kaşe nereye basılır adımlarına geçerek bizleri hangi işlemlerin beklediğine göz atabiliriz.
Açık Fatura Nedir?
Bir diğer merak edilen konumuz ise açık fatura tanımıdır. Bu fatura, genel olarak vadeli işlemlerde kesilen bir fatura türüdür. Satılan hizmet veya malın ödemesinin, o tarihte yapılmadığı ve gelecekte ödeneceği tarif edilmektedir. Kısacası bedeli ödenmemiş faturada diyebiliriz.
Kapalı Faturada Kaşe Nereye Basılır?
Kaşeler, firma ya da şahısların bir belgeyi onaylanmış olduğunu ispat ettikleri için kullandıkları bir araç türüdür. Firma ya da şahıs şirketlerinin imza niteliğini taşıdığını da söyleyebilirim.
Kapalı faturalarda belgenin bir bölgesine kaşe basımı gerçekleşmektedir. Kaşesi olmayan faturalar geçersiz olarak kabul edilmektedir. Fatura çeşitlerini incelediğimizde imza ve kaşe alanlarında değişiklik yapıldığı gözlemlenmektedir. Faturalarınızı keserken kaşenizi doğru alana basmanız, faturanın geçerliliği için önemli bir husustur. Ödeme yapılırken kesilen faturada kaşe, faturanın alt kısmında yer alması gerekmektedir. Aynı şekilde imzalarında kaşe gibi alt alana atılması gerekmektedir.
İLGİLİ REHBER: İade Faturası Nedir? İade Faturası Nasıl Kesilir?

Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?
Az önce yukarıda da bahsettiğim gibi faturalar 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar Kapalı Fatura ve Açık Fatura olarak değişmektedir. Bu her iki fatura şeklinde de en büyük farklılık yapılan ödeme şeklidir.
Kapalı faturada ödemeler, fatura kesildiği anda yapılmaktadır. Bu sayede hem alıcı, hem de satıcı kolay bir şekilde o işle ilgili bağlantılarını kesmiş olacaklardır. Faturada haliyle kapanmış olacaktır. Açık faturada ise ödemeler faturanın kesildiği anda yapılmaz. Borçlar burada açık kalır ve açık fatura olarak adlandırılmaktadır. E-fatura da bu işlem bu şekilde geçmektedir.
Burada sizlerle paylaşmış olduğumuz her iki fatura yöntemi de güncel olarak kullanılmaktadır. Sistem olarak her ikisi de çok mantıklı bir şekilde işleyiş göstermektedir.
Bu yazımızda sizlerle birlikte kapalı fatura nedir, kapalı fatura nasıl kesilir gibi soruları cevaplayarak sizlerle paylaşımda bulunmak istedim. Sizlerde bu konu ile alakalı görüşlerinizi aşağıda bulunan yorum kısmına yazabilir ve bizlerle kolay bir şekilde paylaşımda bulunabilirsiniz.