İkale Sözleşmesi, işçi ile işveren kişilerin arasında anlaşarak işe son verilmesine denmektedir. Bu sözleşme ile alakalı merak edilen onlarca farklı soru yer almaktadır. Bu sebepten dolayı da sizler için birçok soruyu bu yazımızda cevaplamak istiyorum. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Dilerseniz şimdi de merak edilen konu başlıklarımıza geçiş yapabiliriz.
İçindekiler
İkale Sözleşmesi Nedir?
İşveren ile işçi arasında anlaşarak iş ilişkilerinin sonlandırılması amacıyla imza atılmasına ”ikale sözleşmesi” denmektedir. Genel olarak ikale sözleşmesi yapıldığında işçi alacaklarına karşı hedefleme yapar ve işverende gelecek zamanda açılabilecek davalara karşı önlem ve tedbirini almaktadır. Sözleşmeyi sonlandırmak için tarafların akdetmiş oldukları bu sözleşmeye bir diğer adıyla ”bozma” da denmektedir.
İkale Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
İkale sözleşmesinin yapılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Taraflardan birinin iş sözleşmesinin karşılıklı bir şekilde bitirilmesi için talepte bulunması, karşı tarafın da bu talebi kabul etmesi gerekiyor. İşçi burada ”Kıdem, ihbar tazminatlarımı almak kaidesiyle ayrılıyorum” demiş olması ve buna karşılık da işverenin bu teklifi kabul etmesi gerekmektedir.
İkale Sözleşmesi Neden Yapılır?
İkale sözleşmesi, işçi ile işveren arasında bir problem yaşamadan işi sonlandırmak için yapılmaktadır. Bu tür durumlarda her iki taraf bazı anlaşmalar şartıyla sözleşmesi imzalamaktadır. Bazı durumlarda işçi ile işveren arasında tatsız olaylar diyebileceğimiz durumlar yaşanabilmektedir. Bu sebepten dolayı da genel olarak işçi durumundaki kişiler ikale sözleşmesi yapımına yaklaşmaktadır. Bu sözleşme ile birlikte işçi işten ayrılır ve ne işçi ne de işveren herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır.

İkale Sözleşmesinin Şartları
İkale sözleşmesi yapıldığında, işverene nazaran işçi biraz daha güçsüz konumda yer alabilmektedir. İşçi aleyhine karşı olarak birtakım sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Örnek olarak ise; işveren kişinin işçiye az bir tazminat teklif etmesi ve işten ayrılması istenmektedir. Bu durumda da işçi ikale sözleşmesi yapmak isteyebilir. Peki ikale sözleşmesinin şartları nedir? Dilerseniz kısaca bu soruyu sizlere cevaplayalım.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi E.2007/26323, K. 2008/5313, 18.03.2008 tarihli kararına göre:
“İşçi ve işveren iradelerinin fesih konusunda birleşmesi, bir taraf feshi değildir. İş Kanununda bu fesih türü yer almasa da, taraflardan birinin karşı tarafa ilettiği iş sözleşmesinin karşılıklı feshine dair sözleşme yapılmasını içeren bir anlaşmanın (icap) ardından diğer tarafın da bunu kabulü ile ikale sözleşmesi kurulmuş olur”
Bu şekilde içtihat belirtilecek bir şekilde ikale sözleşmesinin tanımı ve yapılması şartları belirlenmiş durumdadır. Bu durumlara göre sizlerde gerekli araştırmaları yapabilirsiniz.
Netice itibarı ile ikale bir tasarruf işlemi olmakla birlikte somut bir işlem türüdür. Bu durumun altında ise taahhüt işlemi yatmaktadır. Yapılan ikale sözleşmesinde işveren kişinin tazminat ödeme yükümlülüğü öngörülüp, karşılığında da işçinin iş bağından kopması vazgeçmesi kararlaştırılırsa, bu durumda borçlar birbirinin karşılığı durumunda olmaktadır. Kısaca bu tür bir durumda yapılan ikale sözleşmesi de tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme niteliğinde olmaktadır.
Bu yazımızda sizlerle birlikte İkale Sözleşmesi başlığı altında bilgilendirme yapmaktayım. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Sizlerde aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilirsiniz. Ayrıca bu sözleşme ile alakalı yaşadığınız bir konu varsa, mutlaka yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
Ayrıca bu içerikler de dikkatinizi çekebilir: