Gider Pusulası Nedir, Gider Pusulası Nasıl Hesaplanır, Gider Pusulası Hesaplama, Gider Pusulası Düzenleme, Kimler Gider Faturası Kullanır, Gider Pusulası Nasıl Düzenlenir, Gider Pusulası ile alakalı merak edilen tüm soruların cevaplarını sizlerle paylaşarak bilgilendirme yapmaktayım.
Ülkemizde vergi sistemi ile alakalı merak edilen ve işlenen onlarca farklı uygulama yer almaktadır. Bu uygulamalardan biriside gider pusulası seçeneğidir. Taşımış olduğu özellik ve işlevleri ile birlikte büyük bir önem taşıyan gider pusulası, mal ve hizmetlerin belgelendirilmesi kısmında bir hizmet sunmaktadır. Son zamanlarda bu konu ile alakalı insanların onlarca farklı soru paylaştıklarını görmekteyim. Bu sebepten dolayı bu makaleyi hazırlamak istedim.
Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan konu başlıklarımıza geçiş yapabilir ve kısaca cevaplarımıza göz atabiliriz.
İçindekiler
Gider Pusulası Nedir?
Gider Pusulası, vergi mükellefi olmayan kişiler üzerinden alınan mal ve hizmetlerin belgelendirilmesinde kullanılmış olan belgelere denmektedir. Sunmuş olduğu bu özelliğin yanında tüketicilere satılmış olan malların iade durumunda da belge halinde düzenlenmektedir. Vergi mükellefi olmayan kişilerin mutlaka gider pusulası halinde belgelendirme yapması gerekmektedir.
Gider Pusulası Ne Zaman Düzenlenir?
Vergi Usul Kanunu’nun 234. maddesine baktığımızda, gider pusulası fatura hükmünde geçmektedir. Bu sebepten dolayı birçok durumda gider pusulası düzenlemesi yapılması gerekmektedir. Sizler için bu konuda bir liste hazırladım ve kısaca paylaşmak istiyorum.
- Vergiden muaf esnaflar ve vergi mükellefi olmayan kişilerden hizmet yada mal alınma durumunda,
- Tüketicilere satılmış olan mallarda tüketici tarafından iade alınan mal durumunda,
- Basit usul ile vergilendirilen mükelleflerden sabit kıymet alınması durumunda,
- Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesinde düzenlenmiş olan istisnadan faydalananlardan eser alımında ve arızi şekilde serbest meslek faaliyetlerinde bulunanlarda.
Burada yer alan maddeleri incelediğimizde gider pusulası ne zaman düzenlenir sorusuna cevap vermektedir. Gider pusulası ile alakalı net bir bilgi arıyorsanız, listeyi baştan sona okumanız çok daha sağlıklı olacaktır.

Gider Pusulası Nasıl Hesaplanır?
Gider pusulasını hesaplamak için iki farklı yöntem yer almaktadır. Genel olarak kişiler düzenleyecekleri gider pusulasının durumuna göre her iki yöntemden uygun olanı seçmektedirler. Sizler için kısaca aşağıda yer alan kısımda gider pusulası hesaplama yöntemlerini paylaşmak istiyorum.
- Netten Brüte Gider Pusulası Hesaplama Yöntemi: Bu yöntemde karşı tarafın talep etmiş olduğu ücret üzerinden yola çıkılır ve ödemeyi yapan tarafın ne kadar vergi ödemesi gerektiği ortaya çıkarılmaktadır.
- Brütten Nete Gider Pusulası Hesaplama Yöntemi: Bu yöntemde ise ürün yada hizmetlerin brüt tutarında çıkarılan vergi oranlarına göre ödeme yapılmaktadır. Bu sayede ise ödemeyi yapmış olan kişi vergi olarak ödeyeceği olan miktarı, karşı tarafa ödememiş olacaktır. Zamanı geldiğinde ise bu miktarı vergi şeklinde ödeyebilmektedir.
İnternet üzerinde onlarca kişinin merak etmiş olduğu gider pusulası hesaplama yöntemlerini bu şekilde sizlerle paylaşmaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur.
Gider Pusulası Stopaj Oranları Nedir?
Konuyu tamamlamadan önce bir diğer merak konusu olan gider pusulası stopaj oranlarından da kısaca bahsetmek istedim. Gider pusulası üzerinde uygulanan stopaj oranları, kişilerin muafiyet durumlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Dilerseniz kısaca liste halinde oranlara göz atalım:
Esnaf Muafiyeti Olan Kişiler İçin:
- Emtia bedelleri ya da emtianın üretim aşamasında harcanan hizmet bedelleri ve hurda alımları için %2
- Diğer hizmet alımları için %10
- Diğer mal alımları için %5
Esnaf Muafiyeti Olmayan Kişiler İçin:
- Düzenli bir şekilde mal satan ve işyerinin bordrolu çalışanı olmuş olan işçinin stop oranı, artan oranlı vergi şekline bağlanmaktadır ve oranlar %15, %20, %27 ve %35 şeklinde değişmektedir.
- Kişi serbest meslek erbabı ise ve yapmış olduğu iş kanun 18. maddesi üzerinde yer alıyorsa %18, yer almıyor ise %20
Bu yazımızda sizlerle birlikte Gider Pusulası Nedir? Nasıl Hesaplanır? başlığı adı altında paylaşımda bulunmaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi hızlıca paylaşımda bulunabilirsiniz.
Ayrıca bu içeriklerimize de göz atmanızı tavsiye ederim: