Muhasebe alanı ile alakalı günümüzde onlarca farklı terim ve kavram yer almaktadır. Birçok kişinin merak ettiği konulardan birisi de fiyat farkı faturası nedir gibi sorularıdır. Özellikle son zamanlarda bu tür konulara ilginin olduğunu görmekteyiz. Bunun üzerine bu tür bir makale hazırlamak istedim.
Ticari hayat içerisinde sıklıkla yaşanılan durumlardan birisidir. İki farklı şirket arasında nadir gözüken bir olay olarak bilinmektedir. İki şirket arasında yapılan ticarette satışın hemen ardından faturanın eksik yada fazla kesilmesi durumunda yeniden ücret ödenmesi olarak tanımlanmaktadır.
Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan merak edilen konu başlıklarına geçerek, bizleri ne tür bilgilerin beklediğine göz atabiliriz.
İçindekiler
Fiyat Farkı Faturası Nedir?
Fiyat Farkı, satış sonrasında ortaya çıkan, iki farklı şirketin istisnai durumlarda yaşamış olduğu olaylardan birisidir. Yapılan işlemin faturasının eksik ya da fazla kesilmesi durumunda yeniden ücret ödenmesinin veya alınması gerektiği durumlarda hazırlanan faturaya fiyat farkı faturası denmektedir.
Fiyat farkı faturasında, Katma Değer Vergisi’nin de ilgilenmiş olduğunu özellikle belirtmek isterim. Bu konu hakkında bilgili ve dikkatli olmanız sizler için çok daha sağlıklı olacaktır.

Fiyat Farkı Faturası Nasıl Kesilir?
İnternette araştırma yaptığımda en çok merak edilen ve sorgulanan konunun bu olduğunu fark ettiğim. Özellikle sosyal medyada fiyat farkı faturası nasıl kesilir gibi sorular yer almaktadır. Daha iyi anlaşılabilmesi adına bir liste hazırladım. Umarım sizlerin de hoşuna gideceği ve bilgileneceği bir liste olmuştur.
- Fiyat farkı ortaya çıktığında, ilgili dönem içerisinde satıcı yada alıcı tarafından faturalandırma yapılmaktadır. Fiyat farkı, faturalandırma işlemi sırasında KDV’ye tabi tutulmaktadır.
- Fiyat farkı faturasında, faturaya dahil olan mal ya da hizmetin KDV oranlarına göre oluşturulması gerekmektedir.
- Fiyat farklı ödenmesi durumunda ürünleri istisnai bir şekilde KDV’den muaf ise, fatura içerisinde KDV’ye yer verilmemektedir.
- Fatura hazırlanırken ileriye dönük olarak düşünce yer almalıdır. Fatura oluşturulma esnasında mal veya hizmete ilişkin olarak asıl faturaya atıfta bulunulması gerekmektedir. Bu sayede asıl ürün tespit edilirken çok daha kolay bir şekilde işlem gerçekleşecektir.
- Fiyat farkı tüketicinin aleyhine ise satıcının fiyat farkı düzenlemesi yapması gerekmektedir. Eğer Fiyat farkı tüketicinin lehine ise, tüketici gider pusulası ile birlikte fark iadesi yapması gerekmektedir. Sonrasında farka uygulanacak olan KDV indirimi de uygulanması gerekiyor.
ayrıca bkz: Damga Vergisi Nedir? Ödemesi Nasıl Yapılır?
Fiyat Farkı Faturası Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
Fiyat farkı faturasında muhasebe kaydının yapılması gerekmektedir. Fatura tipi, KDV ile bağlantılı olduğu için önemli ve özen gösterilerek hazırlanması gerekmektedir. KDV Kanunu’nun 35.maddesinde de bu konuyla ilgili bir yasanın yer aldığını görmekteyiz. Kanun ”Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltir. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır.” demektedir.
- Bu yazımızda sizlerle birlikte fiyat farkı faturası nedir ve fiyat farkı faturası muhasebe kaydı nasıl oluşturulur sorularını cevaplamaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur.
- Aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilir ve bizlerle hızlıca paylaşımda bulunabilirsiniz. Ayrıca muhasebe alanında çalışan ve yazıda yer alan fiyat farkı faturası hakkında bilgili olan kişilerde, yorumlarda konu ile merak edilen soruları cevaplayabilirler.