Ülkesinin sınırlarını aşmak hemen hemen her girişimcinin hayalidir. Bu hayale giden yolda hatırı sayılır bir kolaylık sağlayan e-residency uygulamasını etraflıca inceleyelim.
Türkçe karşılığı e-vatandaşlık olan E-Residency, Estonya tarafından 2014 yılında hayata geçirilmiştir. Girişimciler için oldukça avantajlı olan bu uygulama, kendisine AB pazarında yer bulmayı isteyenlere olanak sağlamayı hedeflemektedir.
Gerekli koşulları sağlayan herkes internet üzerinden E-Residency başvurusu yaparak, kendine dijital kimlik edinebilir. Bu kimlikle birlikte dijital vatandaşlığa sahip olan girişimciler AB standartlarında online bir şirket kurarak pazar alanını dünyaya açabilme imkanını elde ederler. Kısacası E-Residency ile girişimciler, AB pazarında legal bir şirket kurarak onu işletme serbestliğine sahip olabilmektedir.
E-RESİDENCY BAŞVURUSU NASIL YAPILIR ?
E-Residency sisteminde her şey online olarak yapılıyor. Bunun için öncelikle e-resident.gov.ee sitesine giriş yaparak formu doldurmalısınız. Ardından sizden istenilen aşağıdaki belgeleri sisteme yüklemeniz gerekmektedir.
- Pasaportunuzun ilgili sayfalarının birer kopyası
- Dijital biyometrik fotoğraf
- Açmak istediğiniz şirket için niyetinizi anlatan bir mektup
Evraklarınız sisteme yüklendikten sonra Estonya Emniyeti ve Sınır Koruma Müdürlüğü, başvurunuz için adli sicil kaydınızı incelemektedir. Bu incelemenin süresi ise ortalama 2 ile 4 gün arasında sonuçlanmaktadır.
Başvurunuz onaylandığında dijital kimliğinizin oluşturulması için Ankara’da bulunan başkonsolosluğa kimlik ibrazı yapılarak, parmak iziniz verilir. Bu işlemlerin ardından dijital kimliğiniz programa yüklenir ve tüm başvuru süreci onay işlemleri ortalama 1 ya da 2 ay sürmektedir.
DEZAVANTAJI VAR MIDIR ?
AB pazarında şirket kurmak, AB bankacılık ve uluslararası ödeme hizmeti sunucularına kolay erişim sağlayabilmek, AB pazarında olmanın getirdiği hukuki avantajlardan yararlanabilmek, güvenli bir ticaret ortamında bulunmak gibi pek çok avantajın yanında dezavantaj diyebileceğimiz durumların da olduğunu görüyoruz.
Bu uygulamanın Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum ve hakimiyet gerekliliğini beraberinde getirmesi bir dezavantaj olarak nitelendirilebilir. Özellikle tüketici ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzenlemeler bakımından göz önünde bulundurulması gereken ve maddi yaptırımları ağır olan pek çok düzenleme bulunmaktadır.
E-RESİDENCY’ DE NEDEN ESTONYA ?
Estonya dünyadaki en gelişmiş dijital toplumlardan biri olarak adından söz ettirmektedir. Aynı zamanda online işlemler ve verilere erişim güvenli bir şekilde sağlanmaktadır.
Girişimcilerin tercih sebebi ise girişimcilik fikirlerini hayata geçirebilmelerini kolaylaştırmasıdır. Estonya, e-Residency ile bürokrasiden uzak, düşük maliyetli ve açık bir vergi sistemi ile AB düzenlemelerine tabi şirket kurabilme imkanı sunmaktadır. Böylelikle eğer girişiminiz AB’nin fon sağladığı çalışmalara giriyorsa bu fonlardan da yararlanma imkanı doğmaktadır. Aynı zamanda Estonya NATO, OECD ve Eurozone ülkesi olduğu için güvenli ve istikrarlı bir ticaret ortamı sunmaktadır.
Ek olarak Estonya hükümeti iş modellerine göre yaratıcı fikirleri destekleyici tutumuyla bilinmektedir. Nüfusunun az olması dezavantajını e-Residency ile avantaja çevirmeyi hedefleyen hükümet vergi konusunda da ılımlı bir tavır sergilemektedir. Şirket kazanç elde etmedikçe herhangi bir vergi talep edilmemektedir. Ödenmesi gereken sadece kazanç üzerinden alınan gelir vergisidir.
E-RESİDENCY İLE ŞİRKET KURMA İŞLEMLERİ
E-residency programı ile Estonya’da şirket kurabilmek için öncelikle dijital ortamda geliştirilebilecek bir dijital iş planın olması gereklidir.Bu şartı sağlayanlar aşağıdaki yönergeyi takip ederek Estonya’da şirket kurabilirler.
- E-Residency Vatandaşlık Alın
- Şirket Planını Açıklayın
- Sanal Ofis Kiralayın (Estonya’da online şirket kurabilmek için bir ofis adresine sahip olmak gerekir. Bu kapsamda internet üzerinden sanal ofis kiralayan şirketlerle görüşerek aylık çok cuzi miktarlarla bir sanal ofis kiralayabilir ve sanal ofis adresini şirketin merkezi olarak gösterebilirsiniz.)
- Muhasebeci Bulun (Her ne kadar kurulum sırasında mutlaka bulunması gerekmese de şirketin faaliyetlerinin devamı için şirket muhasebesini tutan bir muhasebeci tutmak durumundasınız.)
Bu aşamaları tek tek siz yapabileceğiniz gibi bir aracı kurumdan da satın alabilirsiniz.