E-imza, 5070 sayılı olan kanun kapsamında ıslak imza ile eşdeğer olan verilerdir. E-imza, hukuksal anlamda ıslak imzalarla aynı nitelikleri taşımaktadır. Tüm durumlarda e-imzalar delil olarak kabul edilmektedir. Yalnızca konut satın alma ve evlilik gibi durumlarda e-imza geçerli kabul edilmemektedir.
Tavsiye içerik => ERP Nedir?
İçindekiler
E-İmza Özellikleri Nelerdir?
E-imza ıslak imza ile aynı hukuksal niteliklere sahiptir. E-imza sisteminde veri bütünlüğü, kimlik doğrulama ve onaylama sistemi bulunmaktadır. Verilerin izinsiz değiştirilmesi ya da verilere ekleme yapılması söz konusu değildir.
Nasıl Alınır?
E-imza alabilmek için vatandaşın belgelerini eksiksiz şekilde tamamlaması gerekmektedir. Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu tarafından onaylı olan elektronik sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. E-imza, kurumsal ve bireysel olarak ikiye ayrılmaktadır. Başvuru sırasında gerekli belgeler ise:
- Başvuran kişinin nüfus cüzdanı,
- Pasaport,
- Sürücü belgesi,
- Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi,
- E-imza başvuru formu,
- Kurumsal için ticaret Sicil Memurluklarından son 6 ay içerisinde alınmış faaliyet belgesinin aslı,
- İmza sirkülerinin fotokopisi,
- Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi gerekmektedir.
Nasıl Kullanılır?
E-imza kullanabilmek için yazılım sistemi gerekmektedir. Yazılım sistemi başvuruda bulunan kişilere e-imza ile beraber gönderilmektedir. Bu yazılım sistemi bir CD’de yüklü olarak gönderilmektedir. Bu programın bilgisayarlara kurulması gerekmektedir. Ardından verilen sertifika ile e-imza sistemine giriş yapılmaktadır. Bu sayede e-imza kullanılmaya başlanabilir.
Nerelerde Kullanılır?
E-imza sistemi birçok alanda kullanılabilmektedir. E-imza kullanılan yerler ise:
- KPSS, LYS gibi sınavlara online başvurularda,
- Pasaport başvurularında,
- Sosyal Güvenlik sistemlerinde,
- Vergi ödeme sistemlerinde,
- E-devlet sisteminde,
- Sağlık sistemlerinde,
- İnternet bankacılığı ve bankaların mobil uygulamalarında,
- Elektronik olarak oy verme işlemlerinde,
- E-sözleşmelerde,
- E-sipariş sistemlerinde e-imza kullanılmaktadır.
E-imza elle atılan imza ile aynı hukuki sonuçlara sahiptir. Aynı zamanda e-imza sistemi elle atılan imza ile aynı ispat gücüne sahiptir. Usulüne uygun güvenli e-imza ile oluşturulmuş elektronik veriler senet niteliğinde kabul edilir. Bundan dolayı da verilerin aksi ispat edilene kadar kesin delil olarak kabul edilmektedir. E-imza, 5070 sayılı kanun kapsamında değerlendirilir.
E-imza Nedir?
E-imza Özellikleri Nelerdir?
E-imza Nerelerde Kullanılır?