Günümüz dijitalleşme noktasında artık insanlar teknolojiye ayak uydurarak işlerini kolaylaştırmaktadır. Bu durum hayatımızda neredeyse her yer için geçerli olan adımlardan birisidir. Erp Takip olarak şimdiye kadar blog kısmında e-fatura konusunda farklı içerikler paylaşımında bulunduk. Şimdi ise e-fatura durum kodları ile alakalı bir paylaşımda bulunmak istedim.
Artık dijital dünyada birçok ortam elektronikleşme yolunda olduğu için, işlerimiz bir hayli kolaylaşmaktadır. E-fatura kısmında da işlerin bir hayli düzene girdiğini ve sistemleştiğini görmekteyiz. E-fatura kullanıcıları çoğu zaman bazı kodlar ile karşılaşmaktadır. Bu kodlar ile ilk defa karşılaşan insanlar haliyle direkt olarak anlamlarını merak etmektedirler. Sizler için tüm e-fatura durum kodlarını ele alarak bilgilendireceğim. Umarım bu içerik sayesinde sizlerde kolaylıkla bilgilenebilirsiniz.
İçindekiler
e-Fatura Durum Kodu Nedir?
e-Fatura süreci internet ile birlikte gerçekleşen ve sistem üzerine otomatik kayıtlar alınan bir durumdur. E-fatura alanında işlenen tüm maddeler, farklı adımlar ve süreçler ile birlikte ilerlemektedir. Her işleyişin ve durumun farklı kodları bulunmaktadır. Bu kodlar anlık olarak gerçekleştirilen işlemlerin durumunu bizlere belirtmektedir. Şimdi ise kısaca bu kodların anlamlarına göz atabiliriz.
e-Fatura Durum Kodları
Sizler için e-fatura işlemlerinde karşımıza çıkan tüm kodların kısaca listesini paylaşmaktayım. İnternette bu konuyu detaylı olarak araştırdım ve sonuçları paylaşmak istedim. Her kodun ayrıntılı olarak başlıkları altında bilgilerini de eklemekteyim. Bu sayede hangi kodun ne tür bir hata yada işlem olduğunu anlayabilirsiniz. Umarım faydalı ve bilgi içeren bir tablo olmuştur. Sizlerde aşağıda yer alan yorum kısmına kodlar ile alakalı görüşlerinizi yazmayı unutmayın.
Kod – 1000 [Zarf Kuyruğa Eklendi]
Gönderici olan kişi fatura belgesi olan zarfı oluşturur ve Merkez Birim’e gönderim sağlamaktadır. Bu gönderim anında kodun güncellemesini beklemeniz gerekmektedir.
Kod – 1100 [Zarf İşleniyor]
Merkez Birim’de sırada yer alan zarf işlenmeye başladığı anlamını taşımaktadır. Bu esnada zarf şema ile schematron kontrolünden geçiş sağlamaktadır. GİB üzerinden fatura durumunu kolaylıkla sorgulama yapabilirsiniz.
Kod – 1110 [Zip Dosyası Değil]
Bu uyarı gönderdiğiniz zarfın formatının ”.zip” olmadığını göstermektedir. Bu hatayı alan kişiler zarfı zip formatında yeniden göndermeleri gerekmektedir. Aksi taktirde kabul olmayacaktır.
Kod – 1111 [Zarf ID Uzunluğu Geçersiz]
Zarf ID numarasının uzunluğu toplamda 32 karakter olması gerekmektedir. Zarf ID numarası 32 karakter değilse, bu hata ile karşılaşacaksınızdır. Bu kod ile karşılaşıldığında fatura yeniden gönderilmelidir.
Kod – 1120 [Zarf Arşivden Kopyalanamadı]
Genel olarak bu kod zarfın kopyalanması durumunda meydana gelen hatalarda alınmaktadır. Zarfınızın yeniden kontrolünü sağlayarak yeniden gönderim sağlayabilirsiniz.
Kod – 1130 [Zip Açılamadı]
Gönderilen zarf dosyasında meydana gelen hatalarda genel olarak bu kod alınmaktadır. Aynı zamanda GİB üzerinde de sistemsel sorunlar olduğunda 1130 kodu ile karşılaşılmaktadır. Yeniden gönderim sağlamanızı tavsiye etmekteyim.
Kod – 1131 [Zip Bir Dosya İçermeli]
Göndermiş olduğunuz Zip içerisinde herhangi bir dosya bulunmuyorsa, bu tür durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda faturayı kontrol ederek yeniden göndermeniz gerekmektedir.

Kod – 1132 [XML Dosyası Değil]
Zarf içerisinde yer alan dosya eğer XML formatı değilse, yeniden gönderim sağlayabilirsiniz. Tabi öncesinde dosyanızı XML olarak zarfın içerisine atmayı unutmayın.
Kod – 1133 [Zarf ID ile XML Dosyasının Adı Aynı Olmalı]
Gönderim sağladığınız zarfın ID’si ile XML ID’si aynı karakterleri içermediği durumlarda bu hatayı alacaksınızdır. Faturanızı düzenleyerek yeniden gönderebilirsiniz.
Kod – 1140 [Doküman Ayrıştırılamadı]
Zarf içerisinde yer alan fatura doğru bir şekilde çalışma sağlamazsa, bu kod ile karşılaşacaksınızdır. Kontrol sağlayarak yeniden gönderim sağlayabilirsiniz.
Kod – 1141 [Zarf ID Yok]
Bu kod alındığında Zarf ID alanı boş anlamına gelmektedir. Bu durumda faturanızı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1142 [Zarf ID ve Zip Dosyasının Adları Aynı Olmalı]
Göndermiş olduğunuz zarfın ID’si ile .zip dosyasının ID’si aynı karakterleri içermediği anlamına gelmektedir. Bu durumda faturanızı düzenleme yaparak yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1143 [Geçersiz Versiyon]
Bu hata genel olarak sistemsel hata durumlarında alınmaktadır. Faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1150 [Schematron Kontrol Sonucu Hatalı]
Bu hatayı aldığınızda gönderdiğiniz faturanın GİB standartlarında olmadığı anlamına gelmektedir. Hatayı almış olduğunuz faturayı GİB standartlarına göre yeniden düzenlemeniz gerekmektedir.
Kod – 1160 [XML Şema Kontrolünden Geçilmedi]
GİB şema kontrolleri geçen tüm faturalar, XML kontrollerinden de aynı şekilde geçirilmektedir. Bu hata ile karşılaştığınızda fatura alıcısı uyarılmalı ve fatura yeniden düzenlenerek gönderim sağlanmalıdır.
Kod – 1161 [İmza Sahibi TCKN/VKN Alınamadı]
Bu hata kodu görüntülendiğinde faturayı kontrol ederek yeniden gönderim sağlamalısınız.
Kod – 1162 [İmza Kaydedilemedi]
Fatura gönderiminden önce imzaları kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer kontrol etmeden gönderim sağlarsanız, bu hata ile karşılaşabilirsiniz. Yeniden fatura gönderimi sağlayabilirsiniz.
Kod – 1170 [Yetki Kontrol Edilmedi]
Bu durum genel olarak yetki konusunda sistemsel hatalarda meydana gelmektedir. Faturayı yeniden göndererek hatayı ortadan kaldırabilirsiniz.
Kod – 1171 [Gönderici Birim Yetkisi Yok]
Gönderici birimlerin etiketinde yer alan GB’nin tanımlı olması gerekmektedir. PK olarak tanımlanırsa, bu durum kodu ile karşılaşacaksınızdır. Faturayı yeniden gönderim sağlayabilirsiniz.
Kod – 1172 [Posta Kutusu Yetkisi Yok]
Posta kutusunda etiketinde PK tanımı yer almıyorsa, bu durum kodunu alacaksınızdır. Bu durumda faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1175 [İmza Yetkisi Kontrol Edilemedi]
Müşterinin yada alıcının ekstra kontrol istemesi durumlarda bu kod ile karşılaşabilirsiniz. Yeniden kontrol sağlayarak faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1176 [İmza Sahibi Yetkisiz]
Bu durum kodunda faturanızın imzasını kontrol ederek yeniden gönderim sağlayabilirsiniz.
Kod – 1177 [Geçersiz İmza]
Bu durum kodu alındığında imza doğrulamasında problem olduğu ortaya çıkmaktadır. Faturayı göndermeden önce ”imza doğrulama” kontrolünü çalıştırarak hatayı ortadan kaldırabilirsiniz.
Kod – 1180 [Adres Kontrol Edilmedi]
Bu durum kodu alındığında faturanızı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1181 [Adres Bulunamadı]
Alıcı tarafın etiket bilgisi, VKN ile TCKN’sinni değişmiş olabileceği anlamına gelmektedir. Bu durum kodu ile karşılaştığınızda faturanın alıcısı ile iletişime geçerek yeniden faturayı göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1182 [Kullanıcı Eklenemedi]
Kullanıcı ile alakalı bir problem olduğunda bu problem yaşanmaktadır. Fatura yeniden gönderilmelidir.
Kod – 1183 [Kullanıcı Silinemedi]
Bu durum kodu ile karşılaşıldığında faturanın yeniden gönderilmesi gerekmektedir.
Kod – 1190 [Sistem Yanıtı Hazırlanamadı]
Sistem tarafından dönüş yapılmadığında bu kod ile karşılaşabilirsiniz. Faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1195 [Sistem Hatası]
Sistemsel farklı hatalar olduğunda bu durum kodunu alabilirsiniz. Faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
Kod – 1200 [Zarf Başarıyla İşlendi]
Gönderilmiş olan zarfın işlenme kontrollerin geçtiğinde ve hata alınmadığında bu durum kodu ile karşılaşacaksınızdır.
Kod – 1210 [Döküman Bulunan Adrese Gönderilemedi]
Zarf alıcıya gönderilme durumunda sistemsel olarak meydana gelen hatalarda bu durum kodu ile karşılaşılmaktadır. Merkez Birim, bu hata sonrasında zarfınızı 4 defa daha göndermeye çalışacaktır.
Kod – 1215 [Dökümanın Gönderimi Başarısız]
Gelir İdaresi Başkanlığı, 1210 durum kodundan sonra faturaları 4 defa yeniden göndermeyi sağlar. Bu denemelerde de başarısız olursa, 1215 kodu ile karşılaşabilirsiniz. Faturayı yeniden göndermeye çalışabilirsiniz.
Kod – 1220 [Hedeften Sistem Yanıt Gelmedi]
Zarf Merkez Birim’de işlenme sonrasında alıcıya iletimi başarılı olduğunda, bu durum kodu alınmaktadır. Zarfı yeniden gönderme sağlayabilirsiniz.
Kod – 1230 [Hedeften Sistem Yanıtı Başarısız Oldu]
Faturalar için iade sürecinin başlatılmasına gerek yoktur. Faturayı yeniden göndermeniz yeterli olacaktır.
Kod – 1300 [Başarıyla Tamamlandı]
e-Fatura 1300 durum kodu, zarfın başarılı bir şekilde alıcıya iletildiğini ve bir problem olmadığını belirtmektedir.
Buradaki kodlar ile karşılaşan kişiler, anlamlarına bakarak kolaylıkla hangi kodun ne anlama geldiğini görebilirler. Bu yazımızda sizlerle birlikte e-Fatura Durum Kodları Anlamları Nedir? başlığı altında bilgilendirme yapmaktayım. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Sizlerde aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazmayı unutmayın.
Ayrıca bu içerikler de dikkatinizi çekebilir: