Damga Vergisi, her türlü sözleşme ile birlikte devlete ödenen bir vergi çeşididir. Kısaca özetlemek gerekirse kişiler ve kurumlar arasında gerçekleştirilen anlaşmaların (işlemlerin) geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergidir.
Günlük hayatta ve gerçekleştirdiğimiz iş alanlarında damga vergisini sıklıkla duymaktayız. Sizler için bir araştırma yaptım ve damga vergisi ile alakalı bilinmesi gerekenleri paylaşmak istedim. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan konu başlıklarımıza geçebilir ve bizleri ne tür bilgilerin beklediğine kısaca göz atabiliriz.
İçindekiler
Damga Vergisi Nedir?
Kurum ve kişiler arasında yapılan işlerin ve anlaşmaları geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan bir vergi türüdür. Diğer bir anlamıyla her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Ticaret üzerinde yapılan anlaşma eğer iki kişi tarafından yapılıyorsa mükellif olan her iki taraftır. Yapılan anlaşma eğer kişi ile devlet arasında ise mükellif olan kişidir. Anlayacağınız anlaşmadan doğan damga vergisi devlet tarafından değil, kişi tarafından ödenir.
Damga Vergisi Mükellif Hakkında
Bu vergi çeşidinde en çok merak edilen konu mükellif başlığıdır. Yapılan anlaşmada yada sözleşmede kimlerin imzası varsa, o kişi damga vergisinden mükellif olan kişidir. Mükellif olmamak için muaf durumu olması gerekmektedir. Aynı zamanda kişi ile devlet arasında yapılan bir anlaşmada devlet mükellif olmaz, kişi mükellif olur.
DVK’nın 24’üncü maddesine istinaden, vergiye tabi kâğıtların vergisi hiç ödenmemiş yada eksik bir şekilde imzalayanlar damga vergisinden sorumlu olmaktadır.

Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
Damga vergisine tabi olan belge ve kağıtlar bulunmaktadır. Sizlerle kısaca bu kağıt isimlerini paylaşmak ve bilgilenmenizi istiyorum.
- Akitlerle ilgili kâğıtlar
- Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar:
- Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler (Binde 8,25)
- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,65)
- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 8,25)
- Tahkimnameler ve sulhnameler (Binde 8,25)
- Fesihnameler (Belli parayı ihtiva eden bir kağıda taalluk edenler dahil) (Binde 1,65)
- (Değişik: 5766/10-b md.) (Yürürlük: 6.6.2008)
Burada yer alan kağıtlar resmi olan ve damga vergisine tabi olan kağıtlar şeklinde bilinmektedir.
ayrıca bkz: Geçici Vergi Nedir? Tüm Detaylı Bilgiler
Damga Vergisi Nasıl Ödenir?
Damga vergisi ödemesi iki şekilde gerçekleşmektedir. Bir tanesi ‘Nispi ödeme‘ diğer ise ‘Maktu ödeme‘ şeklinde bilinmektedir. Dilerseniz kısaca bu ödeme yöntemleri ile alakalı bir açıklama yapalım.
Nispi Ödeme: İlk ödeme bu yöntemdir. ‘binde 8,25’ olarak hesaplanmaktadır.
Maktu Ödeme: Bu ödeme ise ikinci yöntem olarak geçmektedir. Maktu yönteminde de ’30 TL’ olarak hesaplanmaktadır.
Eğer sözleşme yada anlaşma içerisinde fiyat değeri belirtilmemişse ödeme Maktu olarak hesaplanır. Fakat değer belirtilmişse ödeme Nispi şeklinde hesaplanır ve ödemesi gerçekleştirilir.
Bu yazımızda damga vergisi nedir, damga vergisi nasıl ödenir gibi soru başlıklarını ele alarak sizleri bilgilendirmekteyiz. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilir ve bizlerle hızlıca paylaşımda bulunabilirsiniz.