Çek, günümüzde halen yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Her ne kadar kredi kartlarının kullanım oranları çoğalsa bile çek kullanım bir çok kişi tarafından devam etmektedir. Çekler, ticaret yapılan işlemlerde kullanılan para işlemlerinin bir aracı diyebilirim.
Günümüzde birçok alternatif bulunmasına rağmen çek üzerinden alışveriş yapan binlerce kişi veya firma bulunmaktadır. Çekler neden bu kadar fazla kullanılıyor gibi sorular bir hayli fazladır. Cevabı ise en basit şekilde çeklerin yasal olarak kesinlik ve teminat olmasıdır. Günümüzde ticarete atılan birçok yeni girişimciler yer almaktadır. Ticaret hayatımızın her alanında olabileceği için haliyle bu tür çek gibi birçok faktörlerle karşılaşabiliriz.
Bu yazımızda sizlerle birlikte çek nasıl kullanılır, çek nasıl tahsil edilir gibi soru başlıklarını ele almak istiyorum. Özellikle bu işe yeni başlayan kişiler için rehber eşliğinde olmasını istiyorum. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan adımlarımıza geçebiliriz.
İçindekiler
Çek Nedir?
Çek ticarette kullanılan en yaygın yöntemlerden bir tanesidir. Alacaklı, borçlu ve banka arasında köprü bağlantısını oluşturduğunu söyleyebilirim. Ticarette ödeme yapması gereken kişiler bazen çek ile ödeme yapmak istemektedirler. Satıcıda bu isteğin ardından bir çek düzenlemesi yapmaktadır. Çekte gerekli olan banka adı, borçlu ve alacaklı kişinin ismi, ödenmesi gereken miktar, vade tarihi gibi farklı şekilde bilgiler yer alması gerekmektedir. Burada alacaklı olan kişi çek ile birlikte bankaya gittiğinde çekte bulunan miktarı kolaylıkla alabilmektedir.
Çek Tahsili Nedir?
Çek Tahsili, düzenlenmiş olan çeklerin ödemesinin yapılması anlamına gelmektedir. Alıcı olan kişi çeki ile birlikte ilgili bankaya gittiğinde kolaylıkla çekin üzerinde yer alan miktarı alabilmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, çekin tarihi ile alakalıdır. Eğer tahsil tarihinden daha önce giderseniz maallesef banka bu isteğinize olumsuz olarak dönüş sağlayacaktır.
Çek Tahsilinden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Çek tahsili, önemli unsurlardan bir tanesidir. Sizler için internetten bazı bilinmesi gereken maddeleri araştırdım ve sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Çek için keşide ve keşideci tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Keşide çekin düzenlendiği tarih, keşideci ise çeki düzenleyen kişiye denmektedir. Bu iki bilgi çek için önemli ve kritik bir noktadır. Eğer çekinizin güvenliğini sağlama almak istiyorsanız bu iki faktöre dikkat etmeniz gerekmektedir. Günümüzde birçok keşide ve keşideci bilgileri yanlış olan çekler kabul edilmemektedir.
- Ödeme miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çeklerde elle fiyat miktarı yazılmaktadır. Çeki yazarken fiyatın rakamlarını en doğru şekilde yazılması çek doğruluğu için önemli bir faktördür. Çeklerde fiyat hem yazı ile hem rakamlar ile yazılmaktadır. Her ikisinin de uyuştuğuna dikkat etmelisinizdir.
- Çekin ait olduğu bankaları arayarak sorgulatma yapabilirsiniz. Çek hangi bankaya ait ise o bankayla görüşebilirsiniz. Kopya çek olması günümüzde bir hayli sıklıkla kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinden birisidir.
- Çek belgesinde yer alan hologram özelliğine dikkat etmelisinizdir. Çekin sahte olmadığının anlamanın en kolay yöntemi çekin üzerinde yer alan hologramdır. Tıpkı paraların sahteliği hologram ile nasıl anlaşılıyorsa, çeklerde de aynı şekilde sahteliğini anlayabilirsiniz.
Burada sizlerle paylaştığım bilgiler genel olarak dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesidir. Tabi ki dikkat etmeniz gereken daha farklı noktalar bulunabilir, fakat bu yapılan ticaret ve kişilere göre değişiklik göstermektedir. Bu sebepten dolayı da yaptığınız ticaretlerde her unsura dikkat etmeniz gerekmektedir.

ayrıca bkz: Kapalı Fatura Nedir? Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?
Çek Nasıl Tahsil Edilir?
Çek nasıl tahsil edilir konusu bir hayli merak edilen soru başlıklarından birisidir. Çek sahibi olan kişi ilk olarak elinde bulunan çekin anlaşmalı olan bankasına gitmektedir. Eğer çekin vadesi geldiyse bankadan gerekli işlemleri tamamlayarak parası alabilmektedir. Çeklerde ödemeler banka tarafından yapıldığı için sizler ilgili banka ile muaattap olmaktasınızdır.
Çekin Geçerli Olması İçin Gerekli Kurallar
Çeklerin geçerli sayılması dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisidir. Eğer düzenlenen çeklerde yanlışlık veya oyun varsa maallesef o çek kabul olmayacaktır. Çekte dikkat edilmesi gerekenler ve çekin geçerli olması için gerekli kurallar maddelerini sizler için listelemek istiyorum.
- Çek İbaresi: Düzenlenen belgenin senet değil, çek olduğunun belli edilmesine denmektedir.
- İmza: Çeki düzenleyen kişinin imzası yer alması gerekmektedir.
- Çekin Düzenlenme Yeri: Çekin düzenlenmiş olduğu yerin bilgisi, çekin geçerliliği için önemlidir.
- Kayıtsız ve Şartsız Havale: Çeki düzenleyen kişinin, çekte bulunan miktarı kayıtsız ve şartsız bir şekilde ödeyeceğini bildirmektedir.
- Çekin Yazılma Tarihi: Çekin yazılma tarihi, çek geçerliliği için bulunması gereken bir unsurdur.
- Alacaklı Bilgisi: Çeki alacak kişi hakkında gerekli bilgilerin bulundurulması.
Bu yazımızda sizlerle birlikte Çek Nedir, Çek Nasıl Tahsil Edilir gibi soru başlıklarını ele alarak sizlerle paylaşmaktayız. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur.
Aşağıda bulunan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilir ve bizlerle hızlıca paylaşımda bulunabilirsiniz.