Basit usulde vergilendirme, ticari ve mesleki kazanç sahiplerinin her sene kazançlarının basit usul esaslarına göre vergilendirilmesi anlamında gelmektedir. Basit usulde vergilendirme durumunda, kazanç sahipleri her sene beyanname ile vergi dairesine giderek, senelik kazançlarını tayin etmek durumundadır.
Basit Usulde Vergilendirme Avantajları Nelerdir?
Basit usulde vergilendirme kapsamında kabul edilen mükelleflere, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden daha fazla kolaylık sağlanmaktadır. Bundan dolayı da basit usulde vergilendirme, diğer vergilendirmelere kıyasla çok daha avantajlıdır. Bu avantajların başında:
- Basit usulde vergilendirmenin en büyük avantajı defter tutulmamasıdır.
- Vergi tevkifatı yapılması söz konusu değildir. Bundan dolayı da muhtasar beyanname verilmemektedir.
- Basit usulde vergilendirmede geçici vergiler ödenmemektedir. Buna ilişkin de beyanname verilmemektedir.
- Basit usul vergilendirmede mükelleflerin teslim ve hizmetleri katma değer vergisine tabi tutulmamaktadır.
Tavsiye içeriğimiz => Anonim Şirket Nedir, Nasıl Kurulur?
Basit Usul Vergilendirmeye Tabi Olmanın Şartları Nelerdir?
Basit usul vergilendirmenin birçok avantajı bulunmaktadır. Ancak bu avantajlardan faydalanmak için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Kanun kapsamında basit usul vergilendirmeye tabi tutulmanın öncelikli şartı Genel ve Özel Şartlara topluca sahip olmaktadır. Bunun dışındaki şartlar:
- Bu vergilendirmeye tabi tutulmak için kendi işinde bilfiil çalışmak ya da bulunmak gerekmektedir.
- İşyeri mülkiyeti şayet işyeri sahibine aitse, mevcut emsal kira bedellerinin kiralanmış olması durumunda, senelik kira bedeli toplamanın büyükşehirlere 9 Bin TL; diğer yerlerde ise 6 Bin TL’yi aşmaması gerekmektedir.
- Ticari, zirai ya da mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisinde tabi olan kişiler basit usulde vergilendirme sistemine tabi tutulmamaktadır.
Mutlaka okumalısınız => İcra Takibi Vakalarında Ne Yapmak Gerekir?
Basit Usulde Vergilendirmeye Tabi Olmak için Gerekli Özel Şartlar Nelerdir?
Basit usulde vergilendirmeye tabi olmak için ilk özel şart; alım-satım işleriyle uğraşan kişilerin satın alım gücünün bir sene içinde 120 Bin TL’yi aşmaması gerekmektedir. Hizmet işleri ile uğraşan kişilerin bir sene içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatlarının 60 Bin TL’yi aşmıyor olması gerekmektedir. Bunun dışında hem alım hem satım yapan hizmet işlerinde, senelik satış tutarı ve iş hasılatının toplamının 120 Bin TL’yi aşmıyor olması gerekmektedir.
Basit Usulde Vergilendirme Avantajları Nelerdir?
Basit Usul Vergilendirmeye Tabi Olmanın Şartları Nelerdir?
Basit Usulde Vergilendirmeye Tabi Olmak için Gerekli Özel Şartlar Nelerdir?