Anonim şirket; sermaye şirketi olma kapsamında kanuni temelde uygun özelliklere sahip olan şirketlerdir. Anonim şirketler, limited şirketlere kıyasla çok daha büyük ölçekli işler yapmak adına kurulmaktadır. Aynı zamanda anonim şirketlerin ekonomik faaliyette bulunma izni de mevcuttur. Şirketin yönetilme sırasında yönetim kurulunun ortak kararları önem teşkil eder. Bunun dışında anonim şirketlerde yasal sınırlar mevcuttur. Anonim şirketlerin yasal hakları ise Ticaret Kanunu kapsamında belirlenmiştir.
Anonim Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?
Anonim şirketlerinin iş faaliyeti alanlarının, şirket ana sözleşmesinde açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir. Anonim şirketler, kanun tarafından reddedilmesi mümkün olmayan iktisadi ve ticari işler yapabilmeye de izinli şirketlerdir. Bundan dolayı da ticaret unvanlarının ticaret siciline işlenmiş olması gerekmektedir. Anonim şirketlerinin ticaret unvanlarının yaptıkları iş kolu ile uyumlu olması gerekmektedir.
Tavsiye içerik => Limited Şirket Nedir?
Anonim Şirket Nasıl Kurulur?
Anonim şirket kurmak için ilk adım Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın iznini almış olmak gerekmektedir. Bunun dışında şirket kuruluşundan itibaren 30 günlük süreç içinde, şirketin bulunduğu ofisin yer ticaret siciline tescil ettirilmesi gerekmektedir. Bunun için de Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde durumun ilanın yapılması gerekmektedir. Bunun dışında anonim şirket kurma adımlar:
- Anonim şirket kurmak için şirketin temel kaynağı olarak ana sözleşmesini hazırlamak gerekmektedir. Bu sözleşmede gerekli tüm bilgilerin bulunması gerekmektedir.
- Ana sözleşme kapsamında anonim şirketin ticari unvanına yer verilmesi gerekmektedir.
- Şirket ortaklarının ve hisse tutarlarının açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.
- Şirketin resmi adresinin yanı sıra şirket ortak ve çalışanlarının unvanının da belirtilmiş olması gerekmektedir.
- Şirket genel müdürlerinin imza örneklerinin dışında noter kapsamında imza sirkülerinin hazırlanması gerekmektedir.
- Tescilin yapılmasından sonra yasal zorunluğu olan defterlerin noter kapsamında tasdik edilmesi önem teşkil etmektedir.
- Tüm adımların tamamlanmasından sonra mali müşavirin ticaret odasına gerekli belgelerle başvuruda bulunması gerekmektedir.
- Mali müşavir tarafından tescilin tamamlanmasının ardından resmi defterlerin Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.
- Ardından vergi dairesi kaydı için başvurunun yapılması gerekmektedir. Vergi dairesi kadyının tamamlanması için şirket levhasının çıkarılması gerekmektedir.
Anonim Şirket Nedir ?
Anonim Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?
Anonim Şirketlerin Nasıl Kurulur?